HOME P P P P P P P P P P

Pogača s maslinovim uljem, češnjakom i mediteranskim začinima / Focaccia with olive oil, garlic and mediterranean herbs


Kruh je jedna od osnovnih namirnica koju kupujemo gotovo svakodnevno, no jeste li ikad zastali i proučili listu sastojaka kruha kojeg možete kupiti u supermarketima? Brašno, voda, kvasac i onda oni zastrašujući E aditivi zbog kojih poželim nikad više ne kupovati kruh iz trgovine. Stoga se trudim što češće napraviti domaći kruh koji je puno ukusniji od kupovnog, daje vam mogućnost kontrole sastojaka s kojim ćete ga napraviti a za koje znate da nisu štetni za vaše zdravlje. Ovog puta, napravila sam focacciu ili pogaču - poznati talijanski kruh s mediteranskim začinima, a premazala sam ju mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i još začina. Zvuči dobro, zar ne? Kad sam ju izvadila iz pećnice, focaccia je bila hrskava, a sljedeći dan je ostala mekana, baš onako kako ju volimo.

Bread is something that we buy almost every day but have you ever stopped and studied the ingredient list of the breads that you can find in supermarkets? Flour, water, yeast and then those horrible E additives that pretty much scare me so that I really never ever want to buy bread in stores again. So, as often as I can, I make my homemade bread which is delicious and you can pretty much control the ingredients you put in it and you know are good for you. This time I made an italian style bread called focaccia with mediterranean herbs and brushed it with mixture of olive oil, garlic and more herbs. Sounds good, right? The focaccia was really crunchy when it came out from the oven but the next day was nice and soft, just the way we like it.

  
Sastojci

Za tijesto
1 kg višenamjenskog brašna
600 ml mlake vode
40 g svježeg kvasca
1 žlica soli
1 žlica mediteranskih začina (origano, bosiljak, mažuran i majčina dušica)
1 žličica meda
4 žlice maslinovog ulja
Za premaz
3 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žličica mediteranskih začina
prstohvat soli

Ingredients

For the dough
1 kg all purpose flour
600 ml tepid water
40g fresh yeast
1 tbsp salt
1 tbsp mediterranean herbs (oregano, basil, marjoram and thyme)
1 tsp honey
4 tbsp olive oil
For the brush
3 tbsp olive oil
1 clove of garlic
1 tsp mediterranean herbs
pinch of salt

Priprema

Pomiješajte brašno, sol i začinsko bilje. U zdjeli rastopite med i kvasac u 200ml mlake vode. Ostavite da se udvostruči na toplom mjestu. Udvostručeni kvasac dodajte brašnu zajedno s maslinovim uljem i ostatkom vode (400ml). Izmiješajte dobro rukama, a kad se počne formirati tijesto, premjestite ga na površinu koju ste lagano pobrašnili i mijesite oko 5 minuta. Posudu premažite s malo ulja, stavite tijesto u nju, prekrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Udarite tijesto rukom kako bi izašao zrak i istresite ga na nauljeni lim veličine pećnice. Raširite ga rukama na veličinu lima, napravite rupe pomoću vrška drvene kuhače i nožem označite kriške. U mužaru izlupajte maslinovo ulje, češnjak, začine i sol pa tom mješavinom premažite focacciu. Pecite 40 minuta dok ne postane hrskava i zlatnosmeđe boje.


Preparation

Combine flour, salt and herbes. In a bowl, disolve honey and yeast in 200 ml tepid water. Let it rise until it doubles in size in a warm place. Then add it to flour mixture together with oil and the remaining water (400 ml). Mix well with your hands and when the dough has pulled together, turn it out onto a lightly floured surface and knead for 5 minutes. Lightly oil the bowl, place the dough in it, cover with a damp cloth and let rise in a warm place until doubled in size.
Preheat oven to 190 Degrees Celsius.
Knock down your dough and place it into a lightly oiled tray (which is the size of your oven). Flatten it with your hands, poke with a top of your wooden spoon and cut the surface with a knife to mark portions. In mortar, beat olive oil, garlic, herbs and salt and bursh your focaccia with this aromatic mixture. Bake for 40 min or until nicely golden and crispy.



Napomena: u subotu 17.9. u Vjesniku izlazi prilog o hrvatskim kulinarskim blogovima stoga svi trk na obližnji kiosk po svoj primjerak. :)

15 Comments:

Dzoli said...
September 17, 2011 at 8:51 AM

Apsolutno perfectna kombinacija za foccaciu.Samo jos da cupkamo i umacemo,punimo ili bez icega ..svejedno..uvek ukusno:)

maslinka said...
September 17, 2011 at 10:10 AM

Predivno, predivno... obožavam ovakav hleb.

tanja said...
September 17, 2011 at 11:08 AM

Ova Foccacia izgleda predivno! Ja evo već 2 godine pečem domaći kruh, gotovo i da ne kupujem više, jer nam je puno ukusniji. Nema ništa ljepše nego kad kuća zamiriše po domaćim pecivima... Mmmh :)

Tamara said...
September 17, 2011 at 3:58 PM

prekrasna ti je pogača, tako meko izgleda. Obožavam focaccie, sa bilo kakvim nadjevima :)

What's for dessert? said...
September 17, 2011 at 4:23 PM

Izgleda odlično i jako fino.

Zondra Art said...
September 17, 2011 at 9:47 PM

Draga moja pogača izgleda famozno! Sve pohvale za recept,dekoraciju i fotografije!

Ugodan vikend ti želim:)

Josipa said...
September 18, 2011 at 1:26 PM

Dzoli, meni je najdraža uz neki fini domaći namaz od sira. :)
Maslinka, hvala! I meni je jedan od najdražih. :)
Tanja, slažem se! Miris domaćeg peciva koji se širi kućom kad ga pečeš je nešto najljepše u kuhanju. :)
Tamara i What˙s for dessert?, hvala vam! :)
Zondra Art, puno hvala na ovako lijepim riječima! :)

Branka - byB said...
September 18, 2011 at 7:45 PM

jako volim ovakve aromatične kruhiće. Prekrasna ti je pogača, odlični sastojci, super si je ispekla i izgleda jako dobro !

Monika Topolko said...
September 19, 2011 at 10:27 AM

Rijetko pečem kruh, ali kad to i radim, uz kruh obavezno napravim i jednu foccaciu i to vrlo sličnu ovoj tvojoj. Ponekad dodam masline ili cherry rajčice ako ih imam. Super recept!

Nina said...
September 19, 2011 at 10:28 AM

ja već nekoliko godina ne kupujem pecivo i kruh u pekarama i supermarketima, kad stignem ispečem sama, kad ne radije jedem bez kruha
ova tvoja pogača je vrlo fina i aromatična, baš si je odlično napravila

Josipa said...
September 19, 2011 at 11:05 AM

Branka - byB, hvala! Kad god pečem kruh, ubacim začinsko bilje, nekako su mi takvi kruhovi puno ukusniji od obilnih.
Monika, hvala! Focaccia s maslinama bude još ukusnija i mekanija.
Nina, slažem se s tobom i to sam sad i ja počela prakticirati. Radije neću jesti kruh nego ga kupovati. Hvala ti! :)

Ebba said...
September 19, 2011 at 11:23 AM

focaccia ti je prekrasna, tako mekano izgleda.. ne radim baš često kruh i krušne stvari, ali obožavam ih... košarica je zakon :)))

Nely said...
September 19, 2011 at 2:00 PM

Pogača ti je savršena,aromatična i tako mekana izgleda...obožavam i često pravim:)

Tanja/COOKam... said...
September 19, 2011 at 7:17 PM

focaccia ti izgleda odlično, obožavam takve aromatične pogače i sad bi mi baš godio jedan topli komad ;))

jubistacha said...
September 20, 2011 at 10:38 AM

Josipa, baš su mi falili tvoji recepti. Odlična pogača, još više mi se sviđa ambijent...

Post a Comment