HOME P P P P P P P P P P

Homemade Pasta - Step by Step Tutorial/ Domaća tjestenina - Korak po korak


Mnogi ljudi zaziru od pravljenja domaće tjestenine, a vjerujte mi, vidjela sam i one koji su odustali i prije nego pokušaju. Smatram da bi se svi trebali okušati u izradi domaće tjestenine jer je okusom 10 puta bolje od gotove koju kupujemo u trgovini, a jednom kad se izvježbate, poprilično je lagana za napraviti. Ako sam ja uspjela, bilo tko će uspjeti :)
Izradila sam tutorial s fotografijama kako bih olakšala postupak pripreme početnicima. Krenimo...
Prva stvar koju me mama naučila je da se na 1 jaje stavlja 100 g višenamjenskog brašna. To je to i uvijek uspijeva. Ako je tijesto malo ljepljivo (što se može dogoditi ako koristite velika jaja, jednostavno dodajte malo brašna), ali kako sam ranije napisala, ovaj omjer uvijek funkcionira.

Some people are afraid of making pasta at home and, believe me, I`ve seen people giving up before even trying. Everyone should have a go at making homemade pasta because it tastes 10 times better than store bought pasta and once you get a grip with it, it`s pretty easy as well. I figure, if I can do it, anyone can. :) Just to make things a little bit easier for beginners, I made a little photo step by step tutorial. Let`s begin.
The first thing my mother taught me is that per 1 egg, you need 100 grams of all-purpose flour. That`s it and it always works. If the dough is a little bit sticky (which may happen if you use large eggs, simply add some more flour) but as I`ve said before, this ratio really works.

Sastojci

2 jaja
200 g višenamjenskog brašna
prstohvat soli
veliki prstohvat provansalskog začinskog bilja (izostavite ih ako pravite običnu tjesteninu)
stroj za izradu tjestenine

Ingredients

2 eggs
200 g all-purpose flour
pinch of salt
generous pinch of Herbes de Provence (optional; omit it if you want to make regular pasta)
pasta machine

Priprema
Preparation

1. Prosijte brašno na čistu podlogu. Napravite rupu u sredini brašna. Razbijte jaja u zdjelicu, dodajte sol i lagano istucite pjenjačom. Ulijte izmućena jaja u rupu te dodajte začine.


1. Sift the flour on a clean surface. Make a well in the flour. Break the eggs into a bowl and add salt. Use a fork to whisk your eggs a bit and pour them into the flour well. Add herbes (optional).


2. Pomoću vilice, kružnim pokretima pomiješajte jaja s brašnom. Kada vam postane teško kružiti vilicom, počnite rukama mijesiti tijesto. Ne brinite se ako vam jaje iscuri iz rupe, nije kraj svijeta. Samo vam je potrebno malo vježbe. Koristite lopaticu za tijesto kojom ćete ostrugati brašno i dijelove tijesta s radne površine i sve zajedno umijesite u tijesto. Mijesite nekoliko minuta kako bi dobili elastično i glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte vrlo malo brašna. Kako biste dobili glatko tijesto, operite ruke od brašna i tijesta, ostavite ih lagano vlažnima i ponovno mijesite.
Pobrašnite tijesto, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.
S lopaticom razrežite tijesto na 4 dijela. Svaki dio pobrašnite da se ne bi zalijepili jedni za druge.
Stavite dijelove tijesta u plastičnu foliju kako se ne bi isušili dok radite s 1 komadom tijesta.

2. Start to incorporate flour into the eggs by making circular moves with a fork. When it becomes too difficult to mix with a fork use your hands to form a dough. Don`t worry if the eggs pour out from the well, it`s not the end of the world. You just need a little bit of practise. Use a dough scraper to collect the leftovers from your working surface and incorporate all of it into the dough. Knead for several minutes in order to get an elastic and smooth dough. If the dough is sticky, add a small amount of flour. In order to get a smooth dough, I always wash my hands in the end of kneading, leave them a bit moist and then knead again.
Wrap your dough dusted with flour into plastic foil and leave it in the fridge for 20 minutes.
Using the scraper, cut the dough into quarters. Dust each quarter with flour so that they don`t stick to each other.
Place them into plastic foil so that they don`t dry out while you work with first quarter of the dough.


3. Uzmite 1/4 tijesta, formirajte pravokutnik i rastanjite ga pomoću valjka za tijesto (kako bi olakšali posao stroju).
Provucite traku tijesta kroz stroj na najširoj postavci stroja (1). Preklopite ga na pola pa još jednom na istoj postavci provucite kroz stroj. Preklapanje ponovite nekoliko puta pa onda počnite smanjivati razmak valjaka na stroju. Između svakog puta, pobrašnite traku tijesta.

3. Take 1 quarter of dough, form a rectangular strip and roll it a bit using a rolling pin (you have to do it otherwise it is going to be too thick for the pasta maschine).
Begin running the strip through the widest setting of your pasta maschine (usually 1). Fold it in half and run it again on the same setting. Repeat several times and than start to reduce the setting. Each time dust the strips with a little bit of flour.



4. Uvijek nastojim da trake tijesta budu što tanje pa ih razvaljam do najuže postavke na mom stroju (7). Izrežite trake na komade dužine 15-20 cm. Ostavite trake da se suše na stolnjaku 10-15 minuta. Ključno je da se dovoljno osuše, ali da se ne presuše. Ako nisu dovoljno suhe, tjestenina će vam se zalijepiti. Ako ih presušite, stroj neće moći izrezati trake.
Počnite rezati trake tijesta na stroju. Ovog puta sam radila tagliatelle. Izrezanu tjesteninu raširite po stolnjaku i sušite ju najmanje 24 sata, a potom čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Moju predivnu aromatičnu tjesteninu poslužila sam s najjednostavnijim mogućim umakom od gljiva. Uživajte!

4. I always make my strips as thin as possible (7). Cut each strip into 15-20 cm pieces. Let the strips rest on a clean table cloth for 10 to 15 minutes. It is crucuial that the strips are not too dry or not dry enough. In the first case, you won`t be able to cut them and in the second case the pasta would stick to each other.
Start cutting your pasta with cutting setting on your machine. Catch the pasta with your fingers and put it on the table cloth to dry. This time, I made tagliatelle. Dry at least 24 hours and store in an airtight container. 
I served my beautiful homemade aromatic pasta with the simplest mushroom sauce.  Enjoy!

*Sve ovo mogli biste napraviti samo uz pomoć valjka za razvlačenje tijesta, ali je puno jednostavnije ako imate stroj za izradu tjestenine. Osobno, ne bih nikad radila tjesteninu bez njega i  mislim da bi svatko trebao imati ovakav jedan stroj, pogotovo zato što nisu jako skupi, a promijenit će vam prehrambene navike.

*You could do all of this using a plain rollin pin but it`s much more simpler if you have a pasta machine. Personally, I would never make homemade pasta without it and I think that every household should own one of these, especially because they are affordable and could change your eating habits.

Verzija za print
Printable version

18 Comments:

Snježa said...
March 23, 2011 at 5:47 PM

Ja obožavam domaću tjesteninu. Nekada ju je moja mama redovno radila a i mene ponekada uhvati želja pa je i ja napravim. Upravo ovakav omjer brašna i jaja koristim. Moja bi mama rekla ako je tijesto tvrdo dodaj pola ljuske jajeta vode, što mi je nekako ostalo u sjećanju:)
Nemam stroj za izradu pa mi se teže natjerati ali, ponekada kao što je bila izrada one garganelli pasta!

maslinka said...
March 23, 2011 at 6:11 PM

Predivno si je naravila i da domaća je mnooogoooo bolja od kupovne :)

Andrea said...
March 23, 2011 at 7:21 PM

Bravo Josipa, sjećam se one prve fotke koja je odlična.
Svaka ti čast na ovom tutorijalu, znam koliko je naporno fotografirati postupak izrade, znam i nikad to ne radim. :)
Obožavam raditi domaću tjesteninu, to me opušta i to doživljavam kao neku igru.
Tvoja izgleda jako lijepo i ukusno.

Zondra Art said...
March 23, 2011 at 8:28 PM

Svaka čast na super tutorijalu, sve pohvale!
Obožavam tjesteninu a vjeruj mi ovu tvoju bih rado probala, zato pošalji malo:)
Pusa i lijep pozdrav.

Marina said...
March 24, 2011 at 8:59 AM

prekrasan tutorijal i razlog više da si kupim mašinu za tijesto konačno :D

Nina said...
March 24, 2011 at 2:50 PM

odličan tutorijal, ja domaću tjesteninu jako volim i većinom je izrađujem doma, pogotovo za lazanja jer je preskupa ova kupovna i domaća je osim što je bolja i isplativija

jubistacha said...
March 25, 2011 at 9:55 AM

Ajme Josipa, ovo je savršeno. Morat ću kupiti mašinicu...

Maja said...
March 25, 2011 at 6:45 PM

Josipa, odlično! Obožavam ovaj tvoj stroj za tjesteninu, moram si ga u skoro vrijeme nabaviti! Zasada sam još na ručnoj izradi tjestenine.
Jako mi se sviđa recept i zaista ti sve savršeno izgleda!

vera said...
March 25, 2011 at 7:19 PM

Kako su lepe.Ima tu posla,ali isplati se.!

Monika said...
March 28, 2011 at 11:03 AM

sjajan post! doista se kupovna tjesetenina ne može mjeriti sa domaćom. da je domaća komplicirana i dugotrajna za napraviti je mit i stoga mnogi ustuknu pred tim pothvatom. svaka čast na iscrpnom tutorialu i fotkanju svih koraka pripreme. to je možda još i zahvtjevnije od same izrade tjestenine :) meni još samo fali ovaj stroj za tjesteninu. da ga imam radila bih je puno češće čisto zato jer stvarno skraćuj vrijeme pripreme. bliži mi se godišnjica braka, mislim da ću naručiti upravo to :D

Mare said...
March 30, 2011 at 9:19 PM

ovaj blog je za mene ugodno otkriće:).....
odličan post:)).....svaka čast na tutu jer i sama ih radim kad god mogu i znam koliko je nekada komplicirano poslikati sve faze...
domaću tjesteninu obožavam,jedno vrijeme sam ju isključivo sama radila ali sad sam se nekako ulijenila pa posegnam za onom u trgovini.....
čitajući ovaj post dobila sam volju izvaditi mašinu za tijesto.....možda već sutra:))).....
hvala ti na posjeti,post sa čajnikom je takav kakav je....nije ful tut ali dekupažisti bi se mogli snaći s njim:))).....
M...

Sanja said...
March 31, 2011 at 1:12 PM

Mama i ja uvijek radimo domaću :) Nije uopće teško i vrlo brzo se napravi, a što je najbolje, tako suha može stajati dugo :) Jedina razlika između recepata je to što ja ne stavljam nikakve začine jer nikad neznam u što ću ih staviti pa ih radim obične :)

eda said...
April 2, 2011 at 6:16 PM

Kojih predivnih stvarčica ima na ovom blogu!! Sve pohvale:))

Tadeja said...
April 6, 2011 at 3:22 PM

Svaka čast Josipa! Odličan tutorial!
Nema stvarno do domaće tjestenine, ja je posebno volim svježu, pa još kad se dočepam i domaćih jaja, pa sva bude onako narančasto žuta :)
Prošlo ljeto sam ja djelomično poslikala mamu i Timnu kad su je radile, ali je uz to trebao ići recept za vrganje s junetinom, kojim slikama pak nisam nešto baš bila zadovoljna i tako je sve otpalo.
Kupila sam konačno i sebi mašinu za tjesteninu, uvijek sam rabila maminu, ali je nikako pustiti u pogon jer se još ne mogu odlučiti hoću li kroz nju provlačiti tijesto ili fimo. :)
Mogla bih prvo par rezanaca bar napraviti, pa onda prenamjeniti :)
Sve si savršeno napravila! :)

Tamara said...
April 7, 2011 at 7:04 PM

divan post, fotke, tutorial...bravo!

Dzoli said...
May 3, 2011 at 10:06 AM

Nikad nisam razumela zašto domaćice kupuju gotove pizze ili pastu.To je uz malo vežbe mnogo lakše od mnogih komplikovanih jela koje videh ovuda.A i mnogo ukusnije.Super ti izgleda.

Pastasciutta said...
May 12, 2012 at 7:25 PM

Odlično opisano, svaka čast

Anonymous said...
November 21, 2013 at 4:54 PM

Znaš li možda gdje mogu kupiti ovakav stroj za tjesteninu? :)

Post a Comment